0
Bağış Yap
Takip Et
TR
Kapat
  • Kurumsal
  • Dijital Hafıza Merkezi
  • Çalışma Alanlarımız
  • Giriş Yap

Hafıza Merkezi Yayınları

2022 yılında faaliyetlerine başlayan Hafıza Merkezi Yayınları, insan hakları, kolektif hafıza ve adalet arayışı ekseninde dünyanın kriz bölgelerine odaklanan bir yayıncılık anlayışıyla hareket eder. Temel çıkış noktası, unutulan veya görünmez kılınan hikâyeleri belgelemek, bu coğrafyaların sesini dünya kamuoyuna duyurmak ve tarihsel adalete katkı sunmaktır.

İlk olarak Filistin ve Doğu Türkistan başta olmak üzere, sistematik insan hakları ihlallerinin yaşandığı bölgeler üzerine derinlemesine araştırmalar, raporlar ve kitaplar yayımlayan Hafıza Merkezi Yayınları, yakın zamanda dünya genelindeki diğer kriz bölgelerine dair çalışmalarıyla da okurlarını buluşturmayı hedefliyor. Yayınevimiz, akademik titizlikle hazırlanmış eserlerin yanı sıra tanıklıklara, sözlü tarih çalışmalarına ve görsel-işitsel materyallere de yer vererek "hafızanın canlı tutulmasını" bir sorumluluk olarak görüyor.

Dijital Hafıza Merkezi projesinin bir parçası olarak, dijitalleşen dünyada bilgiye erişimi kolaylaştırmayı ve arşivleri gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyoruz. Yayınlarımız, alanında uzman araştırmacılar, aktivistler ve topluluk temsilcileriyle iş birliği içinde hazırlanarak, okurlara güvenilir ve çok boyutlu bir perspektif sunar.

Amacımız, yalnızca geçmişi kayıt altına almak değil, aynı zamanda bugünün mücadelelerine ışık tutmak ve adil bir gelecek inşasına katkıda bulunmaktır. Hafıza Merkezi Yayınları olarak, her bir kitabın bir direniş aracı olduğuna inanıyor; sessizleştirilenlerin sesi, görünmez kılınanların görünürlüğü olmayı sürdürüyoruz.

Yayın kataloğumuz, insan hakları savunucuları, akademisyenler, öğrenciler ve duyarlı okurlar için bir başvuru kaynağı niteliğindedir. Siz de bu hafıza yolculuğuna katılarak, dünya hafızasının bir parçası olabilirsiniz.

Yayın Kataloğumuz;

kudus.jpg
İşgal Altındaki Kudüs - Ahmet Emin Dağ / Muharrem Güneş
İslam’ın ilk kıblesi ve miracın mekânı olan Mescid-i Aksa’ya ev sahipliği yapan Kudüs, artan saldırılar karşısında her geçen gün biraz daha yok oluş tehdidini hissetmektedir. İşgal edildiği tarihten bu yana sayısız saldırıya maruz kalan, yakılan, temelleri oyulan, bir bölümü yıkılan ve çevresi boşaltılan Mescidi Aksa, emsali görülmemiş sistematik bir yıkım siyaseti ile karşı karşıyadır. Bölgeyi ve uluslararası toplumu, “Gazze’den yükselen terör tehlikesi” gibi suni gündemlerle meşgul edip Aksa’daki oldu bittileri sinsi bir şekilde yürüten Siyonist proje sahipleri, ne yazık ki İslam dünyasındaki sessizlikten cesaret almaktadır. Elinizdeki bu çalışma Kudüs kentinin israil işgali sürecini ve bu işgal sonrasında yaşananları anlamaya yönelik bir özet gibidir.
diplomasivedirenis_kapak-480x750.jpg
Diplomasi ve Direniş - Sadeq Alshaikh Eid
Dışarısı kadar Filistin’in içerisi de siyaset üretme açısından oldukça karışıktır. İçerideki ideolojik bölünmeler, gerilimler, çatışmalar ve peş peşe yaşanan ayaklanmalar, büyük sarsıntılara maruz kalan bir ortam yaratmaktadır. Hamas hareketi bütün bu karmaşalar arasından önceki Filistin örgütlerinin deneyimlerinden, özellikle de Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) yaptığı ve dış ilişkiler açısından çok pahalıya mal olan hatalardan ders alarak bu durumdan çıkmaya çalışmıştır. Bu kitap, Hamas’ın uluslararası ilişkilerindeki deneyimini incelemeyi ve yaşanan olayları göz önüne alarak bir dizi öneri dile getirmeyi hedeflemektedir. 
gazzede3000gun_kapak-480x750.jpg
Gazze'de 3000 Gün - Faruk Esen
Gazze’nin insanları, bu dünyanın herhangi farklı bir yerinde yaşayan diğer insanlar gibi yaşamayı, eğlenmeyi, okumayı, çalışmayı, kız olsun erkek olsun yüksek eğitim almayı, sanatı, farklılıkları, misafirperverliği, hürmet etmeyi, geleneklerini, dinlerini ve direnişi seviyorlar. Dışarıdan ilk defa gelip Gazze’yi hayalindekinden farklı bulan ve normal devam eden hayata şaşıran yabancılara “Biz, Batı sömürgesi neticesinde her şeyden mahrum bırakılmış kimi Afrika halkları gibi değiliz; imkânımız, yetişmiş insanımız var ama sadece hürriyetimiz yok.” diyorlar.   Bu kitapta, Türkler olarak Arap toplumu içinde kendimize en yakın hissettiğimiz ve sempati duyduğumuz Filistinlilerle birlikte yaşadığım seneler içinde Gazze’deki tecrübelerimi bir sosyolog veya bir siyaset bilimcinin yapabileceği profesyonelce bir tahlilden uzak, sıradan biri olarak sadece gördüklerim ve yaşadıklarım çerçevesinde çalıştım.
dogu-turkistan-kitap.jpg
Doğu Türkistan’da Toplama Kampları - Murat Yılmaz
vlerinden, çocuk ve eşlerinden, anne-babalarından, akraba ve arkadaşlarından, işlerinden, okullarından hasılı en sevdiklerinden kopartılan ve dört duvar arasına sıkıştırılan, dünyanın en ağır işkence ve mahrumiyetlerini yaşayan 3 milyon Doğu Türkistanlı... Dayak yiyen, tecavüze ve cinsel şiddete uğrayan… Aç, susuz ve uykusuz bırakılan… Çöl ortasındaki kamplarda yazın sıcağında, bazen de kışın soğuğunda çırılçıplak hâlde bekletilen… İnanç ve değerlerini inkâra zorlanan, domuz eti yedirilip içki içirilen, psikolojik ve moral değerleri yerle bir edilen… Umutları, yarınları ellerinden alınan… Geride bıraktığı aile ve yakınlarıyla bağları kopartılan… Çocukları kreş ve yatılı okullara kapatıldığı için aklı hep onlarda kalan… İnanmadıkları Çin Komünist Partisi (ÇKP) ideolojisinin söylevlerini, marş ve şiirlerini ezberlemek zorunda bırakılan, bir dinmişçesine partinin liderlerine tazime zorlanan… Kısacası, sırf insan olması hasebiyle doğal olarak sahip olduğu tüm hakları gasp edilen ve bütün bu muamelelere hiçbir suçu olmadan ve çoğunlukla da hiçbir mahkemede yargılanmadan maruz kalan, dahası bu işkencehanelerden ne zaman çıkacağını dahi bilmeyen yüz binlerce insan…
sozluk.jpg
Filistin Sözlüğü Filistin’i Anlama Kılavuzu - Ahmet Emin Dağ
Filistin, üç semavi din tarafından takdis edilen mekanların var olduğu bir coğrafyadır. Yüzlerce yıla uzanan katmanlı siyasi gelişmelerin şekillendirdiği bu coğrafya, bugün dünyanın en karmaşık ve adil olmayan sorununa zorunlu ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle Filistin’i anlamak, günlük manşetlerin ve sıradan anlatımların ötesine geçmeyi gerektirmektedir. Bu zengin coğrafyayı ve tarihini anlamak, karmaşık kavramlar dünyasında gezinmeyi ve onların ardındaki bağlamı çözmeyi gerektirir.
tarihin_tanigiyim_kapak2-494x750.jpg
Tarihin Tanığıyım - Fayez Khalil
Yaşamının önemli bir kısmını Türkiye’de ama Filistin'e hizmet ederek geçirmiş olan Fayez Halil'in hayatından öğreneceğimiz çok şey olduğuna inanıyoruz. Kendisiyle yapılan mülakatlar ve almış olduğu notların derlenmesiyle oluşturulmuş olan bu kitap, Fayez Halil’in şahsında Filistin toplumunun son 70 yılının bir özeti gibidir. O’nun hayatı özelinde zorlu ve çetin bir toplumun hayat hikâyesidir. Topyekûn sürgün edilmiş bir halkın, mültecilerin, parçalanmış ailelerin, kaybedilmiş kentlerin, ölümlerin anlatısıdır.
 engebeli_bir_bir_yolculuk_kapak-480x750.jpg
Engebeli Bir Yolculuk - Hülya Afacan
Filistinli bir kadın şairin otobiyografisi.